⚠️ Let op: Op dinsdag open vanaf 12.00 uur tot 17.30 uur

Elektrische step opvoeren

Alles wat je moet weten over elektrische step opvoeren

Een elektrische step kopen doe je mede omdat je snel van A naar B wilt. Echter, de maximale snelheid van de meeste elektrische step is 25 km per uur. Dit is niet heel snel, zeker niet als je haast hebt! Het is dan ook helemaal niet gek dat men zich vaak afvraagt of een elektrische step opvoeren tot de mogelijkheden behoort. Wie weet kan je de elektrische step naar 50 km per uur of sneller opvoeren, zodat je buiten de bebouwde kom ook meer snelheid kan maken. Of dit ook echt kan en hoe je dit kunt doen, lees je in deze blog!

Kan je een elektrische step wel opvoeren?

De vraag of een elektrische step opvoeren mogelijk is, is niet eenduidig met een ja of nee te beantwoorden. Dit hangt namelijk van een aantal factoren af. Deze zullen we hieronder bespreken. In het geringste geval kun je alleen de bandenspanning verhogen en het gewicht van de step verminderen, maar in andere gevallen is er meer mogelijk. We willen je alleen wel waarschuwen dat het opvoeren van een elektrische step enige risico’s bij het gebruik met zich meebrengt.

Manier 1: Snelheidsbeperkende kabel of firmware verwijderen

Als je een elektrische step koopt, dan is de kans groot dat er snelheidsbegrenzer op zit. Deze zit ingebouwd in meer dan de helft van alle elektrische steps. Echter verschilt de maximumsnelheid weer tussen landen, dus valt het een en ander aan te passen aan deze snelheidsbegrenzer. Dit maakt het voor de fabrikant ook makkelijker om de elektrische step qua snelheid aan te passen aan het land waar deze verkocht gaat worden.

In principe bestaan er twee soorten snelheidsbegrenzers bij e-steps: een kabel en een firmware. De kabel is een gashendel begrenzer en deze kabel is in het algemeen relatief makkelijk te verwijderen. Is deze kabel weg, dan is de snelheidsbeperking ook weg. Op een soortgelijke manier de Capacitor discharge ignition oftewel CDI begrenzer verwijderen is ook mogelijk. Op een soortgelijke manier kun je trouwens ook op een elektrische fiets de snelheidsbegrenzer uitschakelen.

Heeft jouw e-step niet zo’n kabel, dan zit de snelheidsbeperking in de elektrische step geprogrammeerd met speciale software (oftewel firmware). Deze zorgt ervoor dat je step niet sneller kan rijden dan de geprogrammeerde snelheid. Sommige steps hebben een schermpje waar je via de instellingen de snelheid kunt aanpassen, maar bij andere moet je weer via bluetooth een connectie maken. Soms kun je dan de firmware verwijderen en de snelheid veranderen. Bij steps zoals de Xiaomi M365 is tuning en de firmware verwijderen mogelijk. Ook de Shimano Steps E6100 opvoeren kan op deze manier.

Als vuistregel kun je aanhouden dat de meeste steps met een simpel schermpje bijna niet met de smartphone app op te voeren zijn. Heb je een dure elektrische step met een chique kleurenschermpje, dan kan dat dat vaak via de P-instellingen. De meest gebruikte P-instellingen zijn de P8 (motorkracht) en P12 (accelaratie) om de elektrische step op te voeren.

Manier 2: Upgrade de snelheidsregelaars van je e-step

We moeten je alvast waarschuwen dat deze manier moeilijk is. Dit heeft te maken met het vinden van de juiste regelaar: de elektronische regelaar of een ESC. Deze regelt de kracht en de mate van energieverdeling naar de motor en werkt middels een zogeheten I/O systeem. Simpel gezegd werkt het dan als volgt: met de gashendel geef je door hoeveel vermogen er nodig is en via de regelaar wordt er dan nog meer vermogen naar de motor gestuurd. De beste snelheidsregelaar voor e-steps beschikken daarnaast ook over functies die ervoor dat er een grotere AMP output is, zodat de acceleratie en het totale vermogen beter wordt.

Houd er rekening mee dat het upgraden van de snelheidsregelaar naast moeilijk ook niet altijd mogelijk zal zijn. Heb je namelijk een te zwakke regelaar of is de AMP output van de e-step al laag van zichzelf, dan is de kans groot dat de motor die extra snelheid ook niet aankan. Verwacht dus niet dat je met de eerste de beste regelaar de elektrische step 120 km per uur kan laten halen. Met een slechte regelaar is een elektrische step met 50 km per uur soms al moeilijk haalbaar.

Manier 3: Voltage ophogen

Een sterke elektrische step maak je niet nog sneller door de batterij te vervangen. Een batterij vervangen alleen is namelijk niet voldoende om direct de voltage te verhogen. Je moet dan zoeken naar een e-step batterij met een hogere voltage en een snelheidsregelaar kopen die een hogere voltage aankan. Deze combinatie werkt echter alleen als de step zelf ook een hogere voltage ondersteunt en er voldoende capaciteit voor heeft. Als vuistregel houd je aan: hoe hoger de voltage, des te hoger de topsnelheid. De verhouding tussen de accu en het systeem is namelijk een belangrijk aspect in het bepalen van de maximale snelheid van een e-step.

Manier 4: Aandacht voor onderhoud

De bovengenoemde manieren zijn technische opties om de elektrische step op te voeren. Verder zijn er ook onderhoudsgerichte manieren die de snelheid van de e-step ietwat kunnen verhogen. De eerste manier is door de bandenspanning te checken. Door deze bandenspanning optimaal te houden, wordt de weerstand kleiner tijdens het steppen. Je komt dan veel makkelijker vooruit. De tweede manier is door goed voor de accu te zorgen. Deze moet altijd opgeladen zijn, zodat je elektrische step ook makkelijker de maximale snelheid en de actieradius kan bereiken. Ook tijdig de accu oxboard vervangen zorgt ervoor dat de batterij langer mee gaat.

De risico’s van een elektrische step opvoeren

We waarschuwden je eerder in deze blog al over de risico’s die het opvoeren van een e-step met zich meebrengt. Deze zijn niet altijd mals, dus denk er altijd goed over na als je van plan bent om je e-step op te voeren.

Het is illegaal

De eerste reden is natuurlijk dat het opvoeren van een elektrische step verboden is. Volgens de RDW regelgeving mag de constructiesnelheid van een voertuig namelijk niet overschreden worden. Je mag er dan ook zeer zeker niet aan sleutelen.

Garantie raak je kwijt

Bij de elektrische step kopen sluit je een garantie af. Deze geldt alleen als de step nog in de originele staat is. Heb je aan de snelheid gesleuteld en het een en ander veranderd, dan is het voertuig niet meer in de originele staat en geldt de garantie ook niet meer.

Verzekering geldt niet

Bij het afsluiten van een verzekering voor de elektrische step gaat de verzekeraar er uiteraard ook niet van uit dat je het voertuig stiekem opvoert. Heb je bijvoorbeeld een elektrische step die 25km per uur rijdt, dan heeft deze in de meeste gevallen geen zadel. Kom je in een ongeval terecht en komt er vervolgens naar buiten dat je sneller dan die 25 km/uur hebt gereden, dan behoudt de verzekeraar het recht om de gemaakte kosten door dit ongeluk niet meer te dekken.

Slecht voor de accu

Als je de elektrische step opvoert, dan is dat vaak slecht voor de accu. De accu is namelijk ontworpen en gemaakt voor een bepaalde snelheid en als je deze verhoogt, dan gaat de accu sneller slijten. Dit is zonde en daarnaast is de batterij ook vaak het duurste onderdeel van de gehele step, dus de batterij vervangen is dan ook niet altijd goedkoop.

Tenslotte zijn wij er natuurlijk niet om jou te vertellen wat je wel of niet moet doen. Uiteindelijk ben jij zelf de verantwoordelijke. Echter neem je met een elektrische step wel deel aan het verkeer waar ook anderen bij betrokken zijn. Met een opgevoerde elektrische step breng je daarmee niet alleen jezelf, maar mogelijk ook andere weggebruikers in gevaar. Denk daarom altijd erg goed na als je van plan bent om de elektrische step op te voeren. Wil een elektrische step die legaal sneller dan 25 km/uur rijdt? Check dan de elektrische step winkel Zero Steps! Wij geven je graag persoonlijk advies over de juiste e-step die bij jouw wensen past. Kom dan ook vooral een gratis proefritje rijden bij ons en ontdek het zelf!

Recente blogs

31-03-2022
Elektrische step accu
31-03-2022
Elektrische step actieradius
31-03-2022
Elektrische step opvoeren
31-03-2022
Elektrische step slot
31-03-2022
Elektrische step verzekeren
31-03-2022
Elektrische step met kenteken
31-03-2022
Hoeveel kost een elektrische step

Alwin van Zerosteps.nl

Online

0