Elektrische step met kenteken: alles wat je moet weten!
Een elektrische step met kenteken is op dit moment verplicht in Nederland. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over een kenteken kopen in Nederland en hoe je een e nummerplaat kunt aanvragen op internet. Ook lees je welke types elektrische steps voorzien kunnen worden van een kenteken. Om een kenteken aan te vragen en op de elektrische step te mogen rijden, heb je uiteraard ook een geldig rijbewijs AM nodig.
Elektrische step met kenteken verplicht in Nederland?
Ja, momenteel is het verplicht om een elektrische step met kenteken te hebben. Heb je geen nummerplaat, dan is dus de elektrische step verboden op de openbare weg. Een elektrische step wordt in Nederland namelijk als ‘bijzondere bromfiets‘ gezien en daarom moeten de steps – net zoals alle andere voertuigen in deze categorie – voorzien zijn van een kenteken. Ook na 1-1-2023, wanneer het nieuwe kader LEV (Lichte Elektrische Voertuigen – waar elektrische steps dus ook onder vallen) ingevoerd wordt, blijven de kentekens verplicht.
Welke elektrische steps kunnen van kentekens worden voorzien?
Het RDW bepaalt welke e-steps een kenteken mogen krijgen, aangezien het RDW de officiële keuringsinstantie is die voor alle voertuigen in Nederland kentekens uitgeeft. De RDW regelgeving bepaalt dan of de elektrische step voldoet aan de technische eisen voordat ze een kenteken vrijgeven.
Welke e-steps geschikt voor kentekenaanvraag?
Om de keuze te vergemakkelijken, hebben we hieronder alvast een aantal elektrische steps bij welke je een kenteken kunt aanvragen, voor je op een rijtje gezet.
SXT 500 EEC
- Maximale snelheid: 20 km/uur
- Actieradius: 60 kilometer
- Laadtijd: 6 – 10 uur
- Wielmaat: 11 inch
- Soort banden: luchtbanden
De SXT 500 EEC elektrische step voldoet aan de huidige technische veiligheidsnormen 168/2013 EEC en dit betekent dat je deze na het kenteken kopen WA kunt verzekeren. Bij het voertuig zit standaard een naafmotor mee geleverd en het voordeel van dit type motor is dat het onderhoudsvriendelijk en geruisloos is. Het vermogen van de SXT 500 EEC elektrische step motor is 500 watt en hij haalt een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. Verder is de step voorzien van een zadel en 11 inch luchtbanden. Er zijn drie verschillende elektrische step accu’s geschikt voor de SXT 500 EEC en hier kun je een actieradius van maximaal 60 kilometer mee behalen. De accu heeft een laadtijd van 6 tot 10 uur, afhankelijk van het precieze type.
SXT 1000 XL
- Maximale snelheid: 38 km/uur
- Actieradius: 25 – 80 kilometer
- Laadtijd: 6 – 10 uur
- Wielmaat: 11 inch
- Soort banden: luchtbanden
De SXT 1000 XL is de grote broer van de SXT 500 EEC elektrische step en heeft een stevige bouw en is daarmee te vergelijken met een snorfiets. Dankzij de twee zijspiegels, het zadel en de stevige luchtbanden is de SXT 1000 XL goedgekeurd om op de openbare weg als brommer te rijden in Nederland. Verder heeft deze elektrische step ook de Europese goedkeuring waardoor je met de tweewieler in alle EU-landen op de openbare weg kunt rijden. Neem hem dus gerust mee op autovakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland of Spanje! Dankzij het inklapbare stuur is de step makkelijk te vervoeren in de auto. De elektromotor van 1000 watt haalt een snelheid van 38 kilometer per uur en er zijn drie soorten accu’s te verkrijgen, waarmee de snelheid zelfs tot 80 kilometer per uur kan worden opgehoogd.
Veeley V5
- Maximale snelheid: 25 km/uur
- Actieradius: 35 kilometer – 70 kilometer
- Laadtijd: 4 – 6 uur
- Wielmaat: 10 inch
- Soort banden: luchtbanden
De Veeley V5 elektrische step is legaal in Nederland dankzij de EEC goedkeuring. Deze e-step is handig mee te nemen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer omdat hij in te klappen is tot het handzame formaat van 113 x 32 x 41 centimeter. Ook is het stuur verstelbaar tot de juiste hoogte, waardoor mensen verschillende lengtes van de step gebruik kunnen maken en een goede lichaamshouding tijdens de rit kunnen aannemen. De maximumsnelheid is 25 kilometer/uur en de actieradius is 35 kilometer. Dat laatste is eventueel uit te breiden naar 70 kilometer als je er een extra accu op aansluit. De accu heeft een relatief snelle oplaadtijd van 4 – 6 uur. Tenslotte is deze Veeley V5 net als de overige opties in dit lijstje ook voorzien van een zadel, waarmee lange ritten op de elektrische step comfortabeler wordt.
Kun je niet kiezen welke elektrische step met kenteken je precies moet kopen en wil je graag persoonlijk advies? Of wil je eerst een gratis proefritje maken? Neem dan gerust contact op met Zero Steps. We verkopen meerdere merken en modellen elektrische steps en luisteren graag naar jouw wensen. Daarom weten we ook altijd de beste elektrische step in jouw situatie aan te raden. Daarnaast koop je bij ons natuurlijk ook het beste kettingslot om je elektrische fiets of step veilig neer te zetten.
Kenteken kopen in Nederland: zo doe je dat!
Heb je de keuze gemaakt welke elektrische step te kopen en voldoet deze aan de voertuigeisen die in Nederland gesteld zijn? Dan rest er nog een taak, namelijk de electric scooter step op kenteken laten zetten! Dit doe je zo:
- Neem je nieuwe elektrische step mee naar een RDW keuringsstation. Vergeet ook niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
- Bij het keuringsstation overhandig je een COC oftewel Certificate Of Conformity. Deze krijg je mee bij de aankoop van de elektrische step.
- Keurt de RDW je voertuig goed, dan krijg je een VIN mee. Hier kun je het kenteken aanvragen en een verzekering mee afsluiten. Zowel het kenteken als de verzekering zijn verplicht bij een elektrische step.
Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een kenteken? Als je een elektrische step met kenteken gaat kopen bij Zero Steps, dan helpen we je met de aanvraag! Ook kunnen we je adviseren als je nog met vragen omtrent het kenteken zit en als je bijvoorbeeld wilt weten of het kenteken omklappen mogelijk is.