⚠️ Let op: Op dinsdag open vanaf 12.00 uur tot 17.30 uur

E-step voor de openbare weg

Levering binnen 3 dagen

GRATIS verzending

Vragen ? mail of bel

Wij staan direct klaar

6 maanden limited waranty

De beste e-steps voor de openbare weg op Zerosteps.nl

Zoek jij de snelste e-steps voor de openbare weg om je van A naar B te verplaatsen? De elektrische step is in Nederland aan een flinke opmars bezig. Niet alleen zorgen de beste e-steps in 2020 voor optimaal rijplezier, ook zijn de elektrische steps handig in gebruik, snel en eenvoudig. De beste elektrische steps vormen dan ook een goed alternatief voor de elektrische fiets of scooter. In Nederland zijn echter nog niet alle elektrische steps goedgekeurd. Zerosteps.nl beschikt over de beste elektrische steps die wel op de openbare weg mogen. Bekijk nu ons aanbod in de webshop.

Elektrische step op openbare weg

Mag een elektrische step op de weg?


Steeds vaker zie je een elektrische step in Nederland voorbij komen. Overweeg je zelf om een elektrische step te kopen? Dat is begrijpelijk, het is een snel en gemakkelijk vervoersmiddel om je van a naar z te vervoeren. Toch kun je niet zomaar met elke e-step over de openbare weg scheuren. Je elektrische step moet namelijk goedgekeurd zijn door de RDW, anders staat er je een hoge boete te wachten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere regels waar je je aan moet houden voordat je met je elektrische step op de openbare weg kunt rijden.


RDW goedgekeurd

In de regel is het verboden om met je gemotoriseerde step op de openbare weg te rijden. Enkel op je privéterrein, zoals je tuin of oprit, mag je wel gebruik maken van je elektrische step. Dit betekent dat het grootste deel van de e-steps die je voorbij ziet zoeven op straat officieel verboden zijn. Enkel elektrische steps die RDW goedgekeurd zijn, mogen op de openbare weg rijden. Deze elektrische steps dienen gekeurd worden en door de RDW als bijzondere bromfiets aangewezen worden. De RDW hanteert hiervoor de technische eisen die werden beschreven in het beleidskader voor Lichte Elektrische Voertuigen.


Gevolgen van het rondrijden met een niet-toegestane elektrische step


Wie met een niet-goedgekeurde elektrische step op de weg rijdt, loopt het risico op een boete van enkele honderden euro’s. Als je betrapt wordt, kan je step ook in beslag worden genomen.


Leeftijdsgrens voor het besturen van een elektrische step

De bestuurder van een elektrische step in Nederland moet minstens 16 jaar oud zijn. Deze leeftijdsgrens is gelijkgesteld aan de leeftijd waarop je je praktijkexamen voor een bromfietsrijbewijs van categorie AM kunt doen. Voor het besturen van sommige elektrische steps heb je immers een rijbewijs nodig. Steps die volgens de wet bijzondere bromfietsen zijn, vereisen geen rijbewijs. Voor het besturen van andere typen heb je wel een rijbewijs voor de bromfiets nodig.


Helm op

Wie een ongeval krijgt met de elektrische step krijgt meestal te maken met een hoofdletsel. Het is dan ook altijd een goed idee om een helm op te zetten als je met de elektrische step op de openbare weg gaat rijden. Sowieso ben je verplicht om een helm te dragen als je elektrische step sneller gaat dan 25 km per uur, zoals een elektrische step met zadel die tot 45 km per uur gaat.


Goed verzekerd

In Nederland ben je verplicht om je elektrische step te verzekeren. Omdat de RDW een e-step categoriseert als een bijzondere bromfiets dient de elektrische step te zijn voorzien van een Voertuig Identificatie Nummer (VIN) en een verzekeringsplaatje. De strenge regelgeving omtrent elektrische steps heeft ervoor gezorgd dat er in Nederland maar een paar verzekeraars zijn waar je terecht kunt voor de verzekering van je elektrische step. Als je elektrische step beschikt over de juiste documenten en een Voertuig Identificatie Nummer kun je je e-step verzekeren op dezelfde manier als een bromfiets. Het is momenteel niet mogelijk om je elektrische step te verzekeren zonder een kenteken.


Verkeersregels voor elektrische steps in Nederland

Met een elektrische step heb je dezelfde verplichtingen en rechten als een fietser en moet je de geldende wegcode volgen. Zo mag je andere weggebruikers niet hinderen of in een gevaarlijke situatie brengen en moet je je snelheid aanpassen in voetgangerszones. Als je elektrische step een maximumsnelheid heeft van 25 km per uur moet je op de fietsstrook of het fietspad rijden. Indien er geen fietspad of fietsstrook is, moet je op de weg rijden, net als een fietser. E-steps die sneller kunnen rijden dan 25 km per uur rijden op het bromfietspad of op de rijbaan.


Voertuigvereisten voor de elektrische step

In Nederland valt de elektrische step onder de categorie “bijzondere bromfiets”, waarvoor de volgende voertuigeisen gelden:

 • De door de constructie bepaalde snelheid mag niet boven 25 km per uur liggen en mag niet opgevoerd worden;
 • De elektrische step moet een Voertuig Identificatie Nummer (VIN) hebben dat in het chassis, het frame of een vergelijkbare constructie is ingeslagen;
 • De elektrische step heeft een verzekeringsplaatje;
 • De elektrische step is niet langer dan 3 meter, niet hoger dan 2 meter en niet breder dan 75 centimeter;
 • De elektrische step weegt niet meer dan 125 kg;
 • De accu is goedgekeurd volgens het VN/ECE-reglement nr. 136 en is stevig bevestigd;
 • De gashendel en de remmen van de elektrische step zijn goed zichtbaar en herkenbaar en gemakkelijk te bedienen;
 • De wielen bestaan uit luchtbanden;
 • De elektrische step heeft minstens twee goed werkende en onafhankelijke remsystemen, zodat elk wiel apart kan worden geremd;
 • De verbrandingsmotor heeft een cilinderinhoud van maximaal 50 cm³ of de elektromotor heeft een maximaal vermogen van 4kW;
 • Er is verlichting aanwezig aan de voor- en de achterzijde, waarvan minimaal één remlicht en aan beide zijdes twee richtingaanwijzers;
 • De elektrische step heeft een hoorn met een vaste toonhoogte of een goed werkende bel;
 • De elektrische step beschikt over rode en witte of gele reflectoren.

 

Goedgekeurde elektrische steps door RDW

Er zijn slechts enkele elektrische steps door RDW goedgekeurd om er mee op de openbare weg te rijden.

Veeley V5
Het model Veeley V5 is zowat de bekendste step waarmee je legaal op de openbare weg mag rijden. Deze robuuste step heeft een maximumsnelheid van 25 km per uur en een actieradius van 35 kilometer. Dankzij de extra accuaansluiting kun je de actieradius vergroten tot 70 km. Een volledig lege accu is in 4 tot 6 uur weer volledig opgeladen. De elektrische step is voorzien van een zadel en 10″ luchtbanden. Door het vouwmechanisme kun je de gemotoriseerde step inklappen tot een handig formaat. Helaas weegt de step 29 kg.

Micro M1 Colibri NL
De Micro M1 Colibri NL is speciaal aangepast aan de Nederlandse markt. De elektrische stept heeft een elektrische aandrijving en werkt enkel als je zelf mee beweegt. Dit is dan ook een elektrische step met trapondersteuning, die maximaal 20 km per uur rijdt. Met een volle accu kun je tot 12 kilometer rijden. Een lege accu laad je weer volledig op in 2,5 uur.

Trendiamo Country
Deze elektrische step is met zijn schokdempers en stevige luchtbanden geschikt om op onverhard terrein te gebruiken. De zijspiegels zorgen voor extra veiligheid tijdens het rijden. De gemotoriseerde step gaat maximaal 20 km per uur, aangedreven door een motor van 500 Watt. De actieradius bedraagt 24 tot 30 kilometer. Na 6 tot 8 uur is een lege accu weer volledig opgeladen. Het stuur van de elektrische step met zadel is inklapbaar en het zadel koppel je snel en eenvoudig los, zodat je de elektrische step makkelijk mee in de trein of bus kunt nemen.

SXT 500
Deze elektrische step wordt geleverd met een naafmotor, een onderhoudsvriendelijke en geruisloze motor. Hierdoor heeft de elektrische step een maximumsnelheid van 20 km per uur. Dankzij de accu die je makkelijk kunt uitbreiden, is de actieradius maximum 60 kilometer. Daarvoor moet je een lege accu tot wel 10 uur lang opladen.


De beste elektrische step voor op de openbare weg


Bij Zero Steps vind je de beste elektrische steps. Bij ons hoef je je niet af te vragen welke elektrische step op de weg mogen. Wij bieden elektrische steps aan die goedgekeurd zijn door RDW en zodoende wel op de openbare weg mogen rijden. Daarnaast worden onze elektrische steps altijd gratis verzonden en binnen drie dagen geleverd. Dankzij onze gelimiteerde garantie hoef je je de eerste zes maanden nergens druk om te maken. Loopt er toch een keertje iets fout? Dan kun je rekenen op onze uitmuntende service, wij staan direct voor je klaar.

Alwin van Zerosteps.nl

Online

0