Op dit moment is het zowel in Nederland als België niet verplicht om op een elektrische step een helm te dragen. In België zit hier wel een uitzonderingsregel aan vast: gaat het hier om een elektrische step met zadel met een maximumsnelheid van 25 of 45 km/uur, dan is een helm WEL verplicht. Bij de overige elektrische stepjes is het niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Een fietshelm is verplicht in Nederland sinds 2019 voor de elektrische fiets die harder dan 25 km/uur gaan. Aangezien je met de e-step soms ook al snel aan deze snelheid zit, kun je die helm maar beter wel dragen.
Wordt een helm op de e-step verplicht vanaf 2023?
De elektrische step in Nederland op de openbare weg is een relatief nieuw fenomeen. Daarom komt er een nieuw beleidskader dat per 1-1-2023 zal gelden. In dit zogeheten Licht Elektrische Voertuigen (LEV) wordt de elektrische step als een aparte categorie voertuigen gezien, met eigen verkeersregels en technische eisen. In dit nieuwe kader is GEEN helmplicht opgenomen.
Een helm voor de e step kopen: waar moet je op letten?
Wil je een helm voor de e step kopen? Dat is heel verstandig, want ondanks dat het niet verplicht is om er een te dragen, is het toch beter voor je veiligheid om het wel te doen. Ben je je daarom aan het oriënteren voor een elektrische step helm, dan moet je op de volgende zaken letten:
Kan ik iedere soort helm op de elektrische step gebruiken?
Ja, in principe wel. Er bestaan verschillende soorten helmen, ingedeeld op gebruik. Er bestaan speciale helmen die gemaakt zijn voor op de e-step, maar een fietshelm, skatehelm of scooterhelm gebruiken is ook helemaal prima. Voor normaal door de stad steppen is een klassieke helm voor op de fiets bijvoorbeeld ook heel geschikt. Verder bestaat er ook voor de stuntstep een helm die extra bescherming biedt. Ook een BMX helm of een racefiets helm kan erg geschikt zijn voor als je de e-step gebruikt.
Pasvorm elektrische step helm
Een kwalitatief goede helm is een ding, maar dan moet ‘ie uiteraard wel goed om je hoofd passen, want anders heb je er alsnog niets aan. De beschermende werking gaat bij een slecht passende helm namelijk verloren, ook al heb je de veiligste fietshelm en dat is zonde. Als je een elektrische step helm koopt, dan staan de maten en de maattabellen er vaak bij. De helmmaat wordt vaak weergegeven in centimeters en is de omtrek van je hoofd. Met een meetlint meet je de omtrek van je hoofd, beginnend op je voorhoofd, een klein stukje boven je oren langs, om je achterhoofd en weer terug naar je voorhoofd.
Een goede helm zit comfortabel om je hoofd. Hij moet dus niet te strak zitten, waardoor je hoofdpijn krijgt. Maar een te losse helm is ook zeker niet goed, want dan wiebelt hij steeds heen en weer en als je je omdraait, dan zit ‘ie gelijk scheef en dat is ook niet de bedoeling. En als je valt, dan werkt het dempende effect van de helm ook niet, omdat je hoofd te los in de helm zit en zelf nog een extra knal krijgt tegen de binnenschaal.
Populairste helmsoorten voor op de elektrische step
Zoals eerder gezegd, maken sommige elektrische step fabrikanten speciale helmen die je dus kunt dragen tijdens de rit op de e-step. Maar als je nog een fietshelm hebt liggen, dan kun je die ook gerust gebruiken. Hieronder bespreken we de populairste soorten elektrische step helmen.
Opvouwbare helm
Een opvouwbare helm is natuurlijk superhandig, want een helm neemt namelijk best veel ruimte in beslag als je hem even niet gebruikt. Neem bijvoorbeeld de Closca opvouwbare fietshelm en verkrijgbaar in verschillende maten, die tevens voldoet aan de internationale veiligheidsnormen EN1078 en CPSC. Deze helm weegt ook maar 230 gram, dus hij is sowieso heel handzaam.
Helm met geïntegreerd licht
Een helm draag je natuurlijk voor de veiligheid. Kies je voor een helm met geïntegreerd licht, dan sla je twee vliegen in een klap. Neem nu bijvoorbeeld de Urban-I 3.0 van ABUS met reflectoren, een geïntegreerd led-achterlicht en een eenvoudig verstelsysteem. Zo ga je altijd veilig de weg op!
Scooterhelm
De veiligste fietshelm of scooterhelm is natuurlijk ook helemaal goed om te dragen op een elektrische step. Vraag je je af “waar moet een valhelm aan voldoen?” Het is in ieder geval belangrijk dat het aan de Europese ECE-norm voldoet. Op de helm staat dan een cirkel waarin de hoofdletter E is afgedrukt. Achter de E staat een cijfer en elk cijfer correspondeert met een bepaald EU-land. Het cijfer 4 betekent dat de helm in Nederland is goedgekeurd.
Kinderhelm
Heb je een kleiner hoofd dan gemiddeld of gewoon een smal hoofd, dan kun je ook bij de kinderafdeling kijken voor een elektrische step helm. Een klassieke helm voor op de fiets volstaat dan ook gewoon en is uiteraard net zo veilig als een helm voor volwassenen.
Zero Steps voor elektrische step helmen en andere accessoires!
Ben je nog helemaal nieuw in de wereld van de elektrische step en wil je graag meer uitleg en persoonlijk advies? Kom dan een keer langs Zero Steps! Wij zijn gevestigd in Houten en bij ons kun je gratis een proefrit (uiteraard met helm!) maken. In ons assortiment hebben we diverse merken en modellen e-steps op voorraad en als je online bestelt, dan heb je hem binnen drie dagen in huis met gratis verzenden. Ook kun je bij ons terecht voor diverse andere elektrische step accessoires zoals pompen, extra accu’s en banden. Neem dus snel een kijkje in dé elektrische step winkel van Nederland Zero Steps!