Levering binnen 3 dagen

GRATIS verzending

Vragen ? mail of bel

Wij staan direct klaar

6 maanden limited waranty

Met de e-step in België rijden: alles wat je moet weten!

Ook in België is een elektrische step steeds populairder aan het worden. Het is dan ook een zeer handig vervoersmiddel om deel te nemen in het verkeer in België. Je bent met een e-step veel sneller dan lopen en het is handzamer, maar zeker minstens net zo handig als een fiets. Maar hoe zit het eigenlijk met de wet- en regelgeving van de e step in België? In dit artikel vertellen we je hier meer over en kom je erachter of de elektrische step verboden is of niet!

De wetgeving in België van de elektrische step: met en zonder zadel

Het is ten eerste goed om te weten dat de wetgeving in België de elektrische step in twee categorieën verdeelt: een elektrische step met zadel en zonder zadel. Deze e steps behoren beide niet tot dezelfde categorie volgens de Belgische wetgeving en voor beide gelden dan ook net andere regels.

Elektrische step zonder zadel in België

Als eerste bespreken we de regels van de elektrische step zonder zadel.

  • In principe mogen mensen van alle leeftijden gebruikmaken van de elektrische step zonder zadel. Er zit dus geen leeftijdsrestrictie op. Het is dus een elektrische step voor volwassenen in België, maar ook voor kinderen.
  • Ook heb je dus geen rijbewijs nodig voor een elektrische step zonder zadel in België.
  • Het gebruik van een helm is ook niet verplicht, maar is wel aan te raden.
  • Op de elektrische step rijden met alcohol op is verboden. Je mag maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben als je op de e-step in België stapt.
  • Je mag geen smartphone gebruiken tijdens je ritje op de e-step.
  • De maximumsnelheid van een elektrische step zonder zadel in België is 25 km/uur.
  • Rijd je stapvoets (d.w.z. 6 km/uur of langzamer) dan word je gezien als voetganger. Je dient dan ook op het trottoir te rijden.
  • Is je snelheid sneller dan 6 km/uur, dan moet je op het fietspad rijden. Is die niet aanwezig, dan houd je zoveel mogelijk rechts aan op de weg.
  • Bij slechts zicht (minder dan 200 meter) of in het donker ben je verplicht om het licht op je e-step aan te doen.
  • Een verzekering is niet verplicht, maar een familiale verzekering is aan te raden. Deze vergoedt de kosten tegen schade bij een ongeluk aan derden.

 

Elektrische step met zadel in België

Heb je een elektrische step met zadel? Dan gelden er andere regels. Er gelden twee subcategorieën bij dit type e-step. Heeft de elektrische step een maximale snelheid van 25 km/uur, dan wordt het gezien als een bromfiets klasse A. Tot een snelheid van 45 km/uur wordt het gezien van een bromfiets klasse B. Voor zowel klasse A als B gelden de volgende regels:

  • De elektrische step leeftijd in België is minimaal 16 jaar.
  • Rijbewijs AM verplicht voor elektrische steps met maximumsnelheid 45 km/uur. Voor de e-step met zadel en een maximumsnelheid van 25 km/uur geldt geen rijbewijsplicht.
  • Er geldt ook een helmplicht net als bij de elektrische scooter.
  • Verlichting overdag en in het donker verplicht.
  • Tijdens de rit op de e-step dien je een geldige legitimatiebewijs plus een kentekenbewijs bij je te hebben.
  • E-steps met zadel en een maximale snelheid in België van 25 km/uur moeten op het fietspad. Tot 45 km/uur kun je ook op het fietspad terecht, mits je snelheid niet hoger ligt dan 50 km/uur.
  • Een verzekering voor de e-step met zadel is verplicht in België.
  • De e-step moet ook ingeschreven zijn bij de DIV (Dienst voor Inschrijving Voertuigen).

 

Dus is een rijbewijs nou verplicht in België bij een elektrische step?

Nogmaals voor de duidelijkheid: je hebt geen rijbewijs nodig in België voor een elektrische step tot 25 km/uur. Het maakt daarbij niet uit of de e-step wel of geen zadel heeft. Je volgt in beide gevallen namelijk dezelfde verkeersregels in België als de fietsers. Ook gelden er geen leeftijdsrestricties voor een e-step met maximale snelheid van 25 km/uur. Heb je een e-step met zadel tot 45 km/uur, dan moet je wel een rijbewijs AM hebben en is de minimumleeftijd 16 jaar.

Verkeersregels in België: plaats op de weg met de e-step

Waar je op de weg moet rijden, hangt van de snelheid af. Rijd je tot 6 km/uur (stapvoets tempo), dan mag je op de stoep of op een ander gebied waar voetgangers horen te lopen. Je houdt dan ook de verkeersregels voor voetgangers aan. Rijd je sneller dan 6 km/uur, dan word je als fietser aangezien. Je moet dan het fietspad op en als er geen fietspad aanwezig is, houd je rechts aan op de weg. Heb je een elektrische step met zadel en/of een maximale snelheid van 45 km/uur, dan moet je de verkeersregels van bromfietsers aanhouden als je met de e step in België rijdt.

Moet je verplicht een helm op met een e-step?

Alhoewel er een helmplicht voor elektrische scooters geldt in België, hoef je weer geen helm op als je elektrische step geen zadel heeft en tot 25 km/uur kan rijden. Het kan uiteraard geen kwaad om een helm op te doen tijdens de ritjes op de e step in België en is zelfs aanbevolen. Rijd je op een elektrische step met een zadel (met een maximumsnelheid van 25 km/uur of 45 km/uur), dan is een helm sowieso verplicht.

Hoe zit het met de verzekering van de e-step in België?

In België is het niet verplicht om een elektrische step te verzekeren als deze geen zadel heeft en een maximale snelheid van 25 km/uur heeft. Een familiale verzekering is echter wel aan te raden, want deze beschermt je tegen schade aan derden in het geval van een ongeluk met de elektrische step. De familiale verzekering vergoedt dan de schade bij de tegenpartij.

Heb je een elektrische step met zadel en/of heeft de e-step een maximale snelheid boven 25 km/uur? Dan is een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) WEL verplicht. De reden hiervoor is omdat deze soort elektrische step op de openbare weg in België wordt aangezien als bromfiets klasse A of B. Check bij het elektrische step kopen of je de COC (Certificate of Conformity) erbij krijgt, want dit document heb je nodig om de verzekering aan te vragen. De COC verklaart dat de step “gehomologeerd” is en dat de e step in België de openbare weg op mag.

Toerist in België: huren e-step of deelstep gebruiken

Ben je toerist in België en wil je bijvoorbeeld met de elektrische steps door Roeselare of een andere Belgische stad rijden? Als je geen eigen step hebt, dan kun je de e step in België huren of gebruik maken van een deelstep. Inmiddels zijn er meerdere bedrijven actief in het land die deelsteps aanbieden, waaronder Bird, Bolt, Circ, Dott, Frog, Lime, Tier en Voi. Al deze deelsteps werken op een soortgelijke manier via een mobiele app. Via deze app lokaliseer je waar in de stad er een step beschikbaar is en vervolgens kun je de step ontgrendelen door met je telefoon de QR code te scannen die op de e-step staat. Betalen gaat vaak via een betaalmiddel dat aan je account gekoppeld zit, of je kunt per ritje betalen door een rittenkaart te kopen.

Toch liever elektrische step kopen in België?

Wil je bijvoorbeeld de Fatmax e step kopen en gewoon je eigen step meenemen naar België? Neem dan zeker een kijkje bij de elektrische step winkel Zero Steps. Wij zitten in Houten en je kunt bij ons gratis proefritjes op diverse elektrische steps maken. Daarnaast geven we je ook persoonlijk advies, zodat je altijd de juiste e-step krijgt aangemeten. Bestel je meteen via onze online elektrische step winkel? Dan krijg je jouw e-step binnen drie dagen geheel gratis thuisbezorgd. We raden je trouwens aan om een elektrische step opvouwbaar te kopen als je regelmatig in België komt, maar er niet woonachtig bent. Met een opvouwbaar exemplaar kun je de e step in België makkelijk overal mee naartoe vervoeren en bijvoorbeeld makkelijk in je kofferbak of in het openbaar vervoer meenemen. Wel is het uiteraard te allen tijde belangrijk dat je je aan de verkeersregels in België houdt!

 

Alwin van Zerosteps.nl

Online

0